Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ


    .                                            ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ
                                           (ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ)


                         
       
    Το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκέμβρη  μας προσκάλεσε να  ξεναγηθούμε  στις  ξεχωριστές σχολικές αίθουσες και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του και να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Αν ήμουν στη θέση σου». Ειδικότερα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες ήρθαμε  για λίγο στη θέση των ΑμΕΑ.
       Η επίσκεψή μας προγραμματίστηκε στα πλαίσια της υλοποίησης προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα τη «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»  και με βάση τις δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο».
    
     Στην αρχή γνωριστήκαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους προσφέραμε                                          ένα βιβλίο για τη σχολική τους βιβλιοθήκη.


             


 Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την αίθουσα δραστηριοτήτων των παιδιών...
το εργαστήριο πληροφορικής  
και  υψηλής τεχνολογίας .....
τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυσικοθεραπείας,
την αίθουσα «Snoezelen» -που σημαίνει χαλάρωση και ύπνος –και βοηθά στις αισθητηριακές δυσλειτουργίες των παιδιών.


 

                   

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε την υλοποίηση της δράσης 

«Αν ήμουν στη θέση σου»....

        


    Μπήκαμε λοιπόν στη θέση ενός τυφλού και αντιληφθήκαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινές απλές δραστηριότητες οι άνθρωποι με μειωμένη όραση.
Προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε άλλες αισθήσεις (ακοή, γεύση..)για την κατανόηση πραγμάτων που δεν βλέπουμε. Ψηλαφήσαμε τη γραφή braille και παίξαμε με την ηχητική μπάλα.
    Καθήσαμε σε αναπηρικό καροτσάκι και συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που μετακινούνται με αυτό.
   Τέλος είδαμε πως ακόμα και να.....φας μια καραμέλα είναι πολύ δύσκολο αν έχεις μόνο ένα χέρι.

  Προσπαθήσαμε λοιπόν μέσα από αυτήν την δραστηριότητα να μπούμε στη θέση ενός ατόμου με διαφορετικές και πιο ειδικές ανάγκες ,να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του.

Ενεργοποιήσαμε για λίγο τη ικανότητα της "ενσυναίσθησης" μια ικανότητα που την έχουμε όλοι αλλά την κρύβουμε βαθιά μας γιατί το "εγώ" μας πάντα την ...καταπίνει .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ Κ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΕΥΦΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΠΑΝΤΑΖΗ ΙΩΑΝΝΗ.

  











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου